Northcote House 02 / STAR Architecture

Posted On Jun 17 2021 by

first_imgPhotographs:  Peter Bennetts Furnishing And Styling:Jacqui WhitingSite Size:337 m2City:MelbourneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Peter BennettsRecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensWindowsSolarluxSliding Window – CeroMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWindowsC.R. LaurenceCRL-U.S. Aluminum Unit-Glaze SystemText description provided by the architects. This project is located in an inner-city suburb of Melbourne, Australia, and provides a response to the difficulty of designing a house to a client’s brief on a small block within a cozy neighborhood cul-de-sac. Our clients sought to respect the existing single level character of the suburban court by minimizing the visual impact of their double-story home. Timber screens were used as a device to soften the solid rendered walls behind and to unify the facade.Save this picture!© Peter BennettsSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Peter BennettsThe downward sloping external timber screen compresses the frontage, giving the illusion of the house bending toward the ground. A spacious first-floor balcony, enriched with potted plants, faces the street to create natural rather than the built skyline. The balustrade’s lowest point faces the street, and combined with the sculptural entry canopy gives a gentle nod to the surrounding houses. A desire to avoid harsh materials prompted an environmentally friendly interior that uses oils instead of paints, polished concrete slab, and naturally oiled spotted gum stairs and flooring.Save this picture!© Peter BennettsThe design utilizes solar energy, northern orientation, cross-ventilation, exposed concrete floor, batten shutters and rendered brick veneer walls to create substantial thermal mass and reduced energy use while maximizing occupant comfort. Through an ethical and gentle approach, this architectural solution reconciles the needs of a modern family with a desire to respect and enhance their existing neighborhood. Save this picture!© Peter BennettsProject gallerySee allShow lessSBF Tower / Hans Hollein & Christoph MonscheinSelected ProjectsThe Cartographies of the Brazilian Pavilion at the Venice Biennale 2018Articles Share Northcote House 02 / STAR Architecture Architects: STAR Architecture Area Area of this architecture project Year:  Projects Houses Photographs Northcote House 02 / STAR ArchitectureSave this projectSaveNorthcote House 02 / STAR ArchitectureSave this picture!© Peter BennettsCurated by Fernanda Castro Share CopyAbout this officeSTAR ArchitectureOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMelbourneAustraliaPublished on July 30, 2018Cite: “Northcote House 02 / STAR Architecture” 30 Jul 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899035/northcote-house-02-star-architecture Clipboard Australia 2018 CopyHouses•Melbourne, Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899035/northcote-house-02-star-architecture Clipboard Builder: Area:  270 m² Year Completion year of this architecture project S.T.A.R. Kolektiv ArchDaily “COPY” “COPY”last_img read more